De 7 juridische “Klimaattafels” willen juristen in verschillende sectoren aanzetten om proactief bij te dragen aan het verduurzamen van hun organisatie en de transitie naar een duurzame maatschappij.
Elke Klimaattafel bestaat uit een vaste kern van ca. 3 personen en kiest voor elk jaar een aantal thema’s om uit te werken. Alle juristen die een bijdrage willen leveren aan een van de thema’s kunnen zich inschrijven bij de betreffende Klimaattafel. Deze ‘flexibele schil’ van juristen werkt het thema dan in sessies uit. De uitkomst daarvan wordt o.a. gedeeld op deze website, LinkedIn en, indien van toepassing, door beleidsmakers.
Het uitwerken van een thema vindt plaats op basis van onderlinge vertrouwelijkheid, zodat deelnemers vrijelijk gedachtes en ideeën kunnen uitwisselen.
De Klimaattafels dragen bij aan bewustwording en kennisdeling en bieden netwerkgelegenheid voor alle juristen in Nederland binnen de sectoren:

De klimaattafel gebouwde omgeving wil praktische handvatten bieden aan alle juristen die actief zijn in de sector gebouwde omgeving. Door een diverse samenstelling richten we ons zowel op vastgoed, financieringen, bouw, gebiedsontwikkeling, huur en alle andere disciplines in de gebouwde omgeving.
Verduurzaming van appartementsgebouwen
In samenwerking met Stichting Bachiene Instituut voor Vastgoedrecht wordt op 31 maart 2025 een seminar georganiseerd met als thema 'Verduurzaming van appartementsgebouwen'. Rechtsgebieden: VVE-recht en huurrecht
Klik hier voor meer informatie over de bijeenkomst
Omgaan met data binnen de gebouwde omgeving
De eigenaar/verhuurder, huurder/gebruiker, leverancier of exploitant van installaties in gebouwen hebben er vaak belang bij om dergelijke data met betrekking tot installaties te verzamelen, op te slaan en uit te wisselen. Vaak zullen andere betrokkenen data moeten aanleveren en/of in hun privacy of belangen worden geraakt.
start: begin februari 2025






De tafel mobiliteit richt zich op duurzaamheidsvraagstukken binnen de transport- en logistiek sector in de ruimste zin des woords.

De Nederlandse industrie staat voor een grote uitdaging om te verduurzamen. De Klimaattafel Industrie wil daaraan bijdragen door duurzaamheidsthema's te behandelen om dat doel te bereiken.
Klimaattafel Industrie: bijeenkomst voedingsindustrie & CSDDD
Tijdens de eerste digitale bijeenkomst van deze tafel op vrijdag 28 maart van 15.00 tot 16.30 uur wisselen we van gedachten over de impact van de CSDDD op de voedingsindustrie. We willen identificeren welk specifiek onderwerp de periode erna verder uitgewerkt kan worden, om zo collega’s en bedrijven te supporten bij het implementeren van deze CSDDD.

Binnen de Energietafel wisselen we actuele ontwikkelingen en kennis uit. Omdat de deelnemers uit alle verschillende werkvelden binnen de energiesector komen, kunnen we zaken belichten vanuit de diverse invalshoeken. We proberen te identificeren waar juridische verbeteringen mogelijk zijn en wat de rol van de jurist daarbij kan zijn.
Van de deelnemers wordt een actieve rol verwacht waarbij het delen (en ontvangen) van kennis voorop staat. Dit kan door het presenteren van een bepaald onderwerp, maar ook door het delen van interessante artikelen en relevante best practices.
Webinar Shell Uitspraken (maart)
Er zijn nu twee gerechtelijke uitspraken in deze zaak. Waar zitten de verschillen, wat is daaruit af te leiden en wat zijn de gevolgen voor diverse typen marktpartijen (in het kader van de zorgplicht van grote ondernemingen en met name scope 3 emissies, upstream en downstream). Volgt er meer “climate litigation”?
Webinar Klimaattransitieplan (mei)
De CSRD en CSDDD vereisen een klimaattransitieplan. Diverse bedrijven zijn eraan begonnen. Wat is het en wat moet de jurist ermee? Handvatten en de aanpak en diverse elementen voor meerdere sectoren belicht.
Webinar BESS-Projecten (september)
Het perspectief van de netbeheerder, de BESS-ontwikkelaar en overige stakeholders belicht in het kader van haalbaarheid en financierbaarheid. Nieuwe markten en contractvormen.
Seminar Congestieproblematiek (november)
Is netcongestie een juridisch risico of juist een kans? Wat betekent congestie voor uw bedrijf en welke middelen staan ter beschikking om congestieproblematiek te mitigeren?

Met de tafel landbouw & landgebruik willen we een juridische beweging in gang zetten voor een doelgericht (wettelijk/juridisch/uitvoerings) kader ter ondersteuning van de transitie van boerenbedrijven naar een duurzame (kringloop) bedrijfsvoering. Waarbij we uitgaan van vertrouwen tussen overheid en burger (i.c. de boer), transparantie en ons bewust zijn van de noodzaak tot transitie.
We proberen met praktische oplossingen een bestaande casus van botsend recht of tegenwerkende regels creatief op te lossen, zodat boerenbedrijven niet gehinderd, maar gefaciliteerd worden door het recht.


Elke jurist is welkom om actief bij te dragen aan JDW. De Klimaattafel 'overkoepelende thema's is er voor alle juridische vraagstukken met betrekking tot duurzaamheid die zich niet in een hokje laten duwen.
Klimaattafel voor gemeentejuristen
Juristen voor een Duurzame Wereld organiseert samen met de gemeente Amsterdam een landelijke klimaattafel voor gemeentejuristen. Wil jij als gemeentejurist bijdragen aan verduurzaming of wil je er meer over weten? Meld je dan aan voor de klimaattafel op donderdag 13 maart 2025 in Amsterdam.
Klik hier voor meer informatie over deze bijeenkomst
Strategie & Beleid
Als jurist met een hart voor duurzaamheid is het soms lastig om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen te agenderen en te integreren in je organisatie. Wij gaan graag met elkaar op zoek naar praktische invalshoeken bij integratie in je werk, in strategie en beleid. Ook gaan we graag in gesprek over de dilemma's hierbij.
Ketenimpact
Richtlijnen voor modelclausules voor responsible/sustainable contracting. De ontwikkelingen rond (en praktische handvatten voor je bedrijf om te voldoen aan) de Europese ontbossingsverordening. CSDDD en de (praktische) impact hiervan op bedrijven - hoe voldoet je bedrijf hier tijdig aan?


Bedrijven moeten zich in toenemende mate verantwoorden over de bijdrage die wordt geleverd aan een duurzame economie en samenleving. Het regelgevendkader ontwikkelt zich in rap tempo. De klimaattafel governance beoogd handvatten te bieden ter praktische uitvoering en borging van dit kader binnen de besluitvormingsprocessen en de bedrijfsvoering van vennootschappen.
Te denken valt aan een aanreiken van een overzicht van de samenloop van de verschillende ontwikkelingen die de governance van bedrijven raken, dan wel het opstellen van een aantal best practices voor juristen hoe het regelgevendkader doeltreffend te beleggen binnen de besluitvormingsprocessen.

Hoe kan je bijdragen aan een Klimaattafel?
Spreekt een thema je aan? Schrijf je vóór 1 juni 2025 in via het contactformulier o.v.v. de klimaattafel, het thema en een korte motivatie waarom het thema je interesse heeft. Na inschrijving neemt iemand van de betreffende klimaattafel contact met je op om te bespreken welke bijdrage je kan leveren.